Gevelisolatie: voordelen en mogelijkheden

Een goed geïsoleerde woning heeft enkel voordelen. Het vergroot je wooncomfort en laat de warmte niet zomaar verloren gaan, waardoor je energiefactuur een pak lager komt te liggen. Bovendien werkt isolatie ook geluiddempend, ideaal toch? Zeker voor oudere woningen maakt gevelisolatie een wereld van verschil. Gevelisolatie kan op 3 mogelijke manieren worden aangebracht: buitenmuurisolatie, spouwmuurisolatie en binnenmuurisolatie. In bepaalde gevallen is de ene soort meer aangewezen dan de andere en de verschillende soorten variëren in effectiviteit.

Soorten gevelisolatie

Buitenmuurisolatie

Door de buitenmuur te isoleren, maakt doorslaand vocht geen schijn van kans. De isolatie vormt namelijk een bescherming tegen de weeromstandigheden. Buitenmuurisolatie heeft het best isolerend vermogen en is daarom de duurste optie. Het aanbrengen van isolatie gaat namelijk gepaard met een nieuwe gevelbekleding, waardoor je woning er weer als nieuw uitziet.

Deze soort gevelisolatie wordt vaak gekozen wanneer de gevel beschadigd is of wanneer spouwmuurisolatie niet mogelijk is. Toch is het isoleren via de buitenkant niet altijd toegestaan en vraagt het een vergunning. In veel gevallen moet het authentieke karakter van oudere woningen bewaard worden.

Buitenmuurisolatie maakt het huis iets dikker, de woning wordt eigenlijk ingepakt met isolatiemateriaal. Vaak worden XPS platen tegen de gevel gemonteerd en daarna afgewerkt met een nieuwe gevelbekleding. Door deze vorm van isoleren heb je dus geen ruimteverlies.

Spouwmuurisolatie

De holle ruimte tussen de binnen- en buitenmuur, beter bekend als de spouw, isoleren is een snelle en relatief goedkope manier om je woning energiezuiniger te maken. Het isolerend vermogen bij spouwmuurisolatie ligt wel lager dan bij buitenmuurisolatie, maar het uitzicht van je woning blijft wel onveranderd en het vraagt geen ingrijpende verbouwing.

Via kleine gaatjes spuit of blaast men isolatiemateriaal in de muur, die vervolgens weer worden gedicht. Het isolatiemateriaal bestaat in de vorm van vlokken of korrels en veelgebruikte materialen zijn: EPS korrels, PUR, cellulose, en glaswolvlokken. Vanzelfsprekend is spouwmuurisolatie enkel mogelijk wanneer je woning een spouwmuur heeft.

Binnenmuurisolatie

Tegen de bestaande muur wordt een frame bevestigd dat wordt opgevuld met isolatiemateriaal, wat een voorzetwand creëert. Nadien wordt de voorzetwand afgewerkt met gipsplaten. Binnenmuurisolatie is een minder efficiënte manier, de ruimte verkleint en de voorzetwand vraagt een nieuwe afwerking.

Ook het isolerend vermogen is lager dan bij de andere soorten gevelisolatie. Voor het aanbrengen van de isolatie moet je de gevel eerst inspecteren op eventuele vochtproblemen.

Kostenvoordeel gevelisolatie

Woningen ouder dan 10 jaar genieten van een verlaagd btw-tarief van 6%. Voor het isoleren kan je in aanmerking komen voor een premie wanneer een gecertificeerd aannemer de werkzaamheden uitvoert.

Kiezen voor een vakman brengt nog andere voordelen met zich mee zoals de juiste kennis en ervaring. Je woning isoleren is een investering en je wil natuurlijk dat het zijn geld waard is. Het kleinste foutje kan ervoor zorgen dat de isolatie niet optimaal rendeert omdat het isolatiemateriaal zijn werk niet kan doen.

Wat je bijvoorbeeld wel zelf kan doen, is het plaatsen van voorzetwanden. In doe-het-zelfzaken vind je zulke pakketten, hierbij is het belangrijk dat je de instructies nauwgezet opvolgt om koudebruggen te voorkomen.

Spouwmuurisolatie laat je beter over aan een professional. Een vakman heeft de juiste apparatuur, kent de exacte benodigde hoeveelheid en zorgt ervoor dat het materiaal zich goed verdeelt. Door beroep te doen op een gespecialiseerd bedrijf, ben je zeker van een goede werking en bespaar je jezelf heel wat kopzorgen.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *