Hoe een thuisbatterij voor jouw woning vinden?

Een thuisbatterij is een interessante investering, maar goedkoop is het niet. Zorg er daarom voor dat je het juiste model uitkiest. Onderstaande tips helpen je bepalen welke batterij er bij jouw woning past!

Wat kost een thuisbatterij vandaag?

Een thuisbatterij is redelijk nieuw. Om die reden is het nog duur in aankoopprijs. Wanneer de aankoop begint te stijgen, zal de prijs aanzienlijk dalen. De dag van vandaag kan je echter rekenen op een kostprijs tussen de 4.000 en 10.000 euro. 

Zoals je merkt, is het prijsverschil groot. De capaciteit en kwaliteit van de cellen hebben hier namelijk veel invloed op. Voor een thuisaccu van 3 kWh betaal je bijvoorbeeld gemiddeld 4.000 euro en voor een batterij van 14 kWh ongeveer 10.000 euro. De prijs is inclusief installatiekosten en omvormer. Meer info over de prijs van een thuisbatterij lees je hier.

Bekende merken

Als je een thuisbatterij wilt kopen, zal je zien dat er heel wat verschillende merken zijn om uit te kiezen. Eén van de populairste modellen is de Tesla Powerwall thuisbatterij. Daarnaast zijn ook LG, SolarWatt en Mercedes bekende producenten.

5 tips om een batterij binnen je budget te vinden

Een thuisaccu is een grote investering. Het laatste wat je dus wilt is een verkeerde thuisbatterij kopen. Houd daarom rekening met onderstaande aandachtspunten!

Tip 1: kijk naar je verbruik

Voordat je een thuisaccu kan kopen binnen je budget, is het erg belangrijk dat je achterhaalt hoeveel opslagcapaciteit je nodig hebt. Daarvoor kijk je het best op je energiefactuur. Het is handig om te weten dat een batterij doorgaans verkrijgbaar is in vermogens tussen de 3 en 20.5 kWh.

Tip 2: houd rekening met de levensduur

Je kan de levensduur van een thuisbatterij zien aan het aantal laad- en oplaadcyclici. Hoe meer laadcycli, hoe korter de levensduur. Kwalitatieve batterijen hebben meestal minder laadcycli. Daarom loont het vaak de moeite om te investeren in een duurder model.

Tip 3: bedenk of een modulaire batterij voor jou handig is

Sommige thuisbatterijen zijn modulair. Dat wil zeggen dat je de opslagcapaciteit in de toekomst kan verhogen. Een groot voordeel in verscheidene situaties!

Tip 4: vergeet ook niet op de omvormer te letten

Als je een thuisaccu wilt kopen, heb je ook een omvormer nodig. Er zijn dan twee mogelijkheden: een aparte omvormer of hybride kopen. Ben je van plan om je zonnepanelen samen met je batterij te installeren? Dan is een hybride model het makkelijkst en goedkoopst. Als je de batterij later bijkoopt, wordt er in de meeste gevallen een aparte omvormer gekozen.

Tip 5: houd rekening met het installatiegemak

Het installatiegemak is het vijfde aandachtspunt dat je zeker niet mag vergeten. Deze factor heeft namelijk veel invloed op de prijs. Hoe makkelijker de batterij is om te installeren, hoe minder tijd de installateur nodig heeft.

Waarom thuisbatterij en zonnepanelen combineren?

Een thuisbatterij bewaart de overtollige stroom van zonnepanelen. Dat wil zeggen dat je batterij begint op te laden zodra de zonnepanelen meer produceren dan je verbruikt. Deze stroom kan je dan gebruiken op momenten dat de zon niet voor energie zorgt.

Zonne-energie is veel goedkoper dan elektriciteit van het elektriciteitsnet, ook wanneer verlaagde tarieven gelden. Daarom is de combinatie van een thuisbatterij met zonnepanelen het meest rendabel.

Het verschil op je energiefactuur is duidelijk merkbaar. Een gemiddeld Belgisch gezin gebruikt namelijk maar 30 tot 40 procent van de zelf geproduceerde zonnestroom. Met een thuisaccu kan je dit verhogen tot gemiddeld 70 procent.

Een rendabele investering?

De terugverdientijd van een thuisbatterij is op dit ogenblik redelijk lang. Maar in combinatie met zonnepanelen loont de aankoop ervan meestal de moeite. Of een thuisaccu in jouw situatie rendabel is, hangt af van verschillende factoren, waaronder de capaciteit en de levensduur van de batterij en de opbrengst van je zonnepanelen.

Over het algemeen geldt er een terugverdientijd van 10 jaar. Batterijen gaan tegenwoordig zo’n 10 tot 20 jaar mee, maar dit gaat in de toekomst nog sterk veranderen. Thuisbatterijen worden namelijk steeds duurzamer en goedkoper, waardoor het binnenkort nog meer de moeite waard is om erin te investeren.