Steenwol: de beste thermische en akoestische isolator

Steenwol, ook wel rotswol genoemd, is een isolatiemateriaal dat gemaakt wordt van diabaas, een stollingsgesteente, of basalt, oftewel gestolde lava. Deze duurzame grondstof is rechtstreeks afkomstig uit de aarde en nagenoeg onuitputtelijk: elk jaar produceert de aarde 38.000 keer meer basalt dan er voor de productie van rotswol gebruikt wordt.

Het natuurgesteente wordt tot 1.500 graden verhit, gemengd met gerecycleerde secundaire materialen uit andere industrieën en smelt. Vervolgens wordt het gespind als een suikerspin, waardoor de vloeistof tot draden stolt. Uiteindelijk gaat dit door een speciale oven die hier een mat van maakt. Bij het productieproces wordt rekening gehouden met energie-efficiëntie en watermanagement, zodat het milieu minimaal wordt belast.

Bovendien is rotswol volledig recycleerbaar, waarbij er geen kwaliteitsverlies of vermindering van prestatie optreedt, ongeacht hoe vaak het gerecycled wordt. Op die manier kan steenwol eindeloos worden herbruikt en wordt er geen afval geproduceerd. Rotswol heeft een levensduur van 75 jaar en neemt niet af in isolatiewaarde.

Geen geluidsoverlast meer met steenwol

Er is niets mis met geluid op zich, maar te veel geluid kan erg storend zijn. We denken dan aan lawaaierige buren, luchthavens, straatlawaai, geluidstrillingen en andere zaken.

Wanneer geluidshinder lang aanhoudt kan dit een slechte invloed hebben op ons comfort en zelfs gezondheid. Het leidt ons af van waar we mee bezig zijn, vormt een bron van irritatie of kan zelfs gezondheidsproblemen veroorzaken. We denken dan aan luistervermoeidheid, gehoorverlies en slaaptekort.

Dit komt allemaal doordat de infrastructuur niet voldoende of slecht is geïsoleerd. Door je dak, wanden, muren, plafonds, gevels en vloeren goed te isoleren, kun je dit probleem oplossen. Stilte is onze leef- en werkomgeving bevordert de werking van ons lichaam en brein. Dankzij haar poreuze structuur absorbeert steenwol niet alleen geluid, maar ook geluidstrillingen.

Andere voordelen van steenwol

Naast de geluidswerende eigenschappen van steenwol, zijn er ook nog andere voordelen die zeker de moeite lonen te bespreken. Rotswol zorgt naast een goede thermische isolatie ook voor een hoge brandveiligheid. Het materiaal is namelijk brandwerend. Het is ook geschikt voor technische isolatie als leidingen, luchtkanalen en doorvoeringen.

Tevens verminder je door rotswol te laten installeren de kans op vochtproblemen omdat vocht vrij kan circuleren en verdampt. Tot slot kan het materiaal op vele plekken in huis worden toegepast: dak, spouw, vloer, wand, plafond en gevel

Soms zegt men dat steenwol schadelijk is voor de gezondheid. Maar dat is overdreven. Als je zelf steenwol plaatst hoef je je geen zorgen te maken over eventuele gezondheidsrisico’s.

Het materiaal kan irritatie veroorzaken wanneer je er lang mee bezig bent en je je zelf niet beschermt. We raden je an beschermkledij en een mondmasker te dragen. Jeukt je huid toch? Neem dan gewoon een douche om alles af te spoelen.

Steenwol in alle vormen en maten

Steenwolisolatie is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Afhankelijk van de toepassing heb je de keuze tussen standaard steenwolplaten, deltaplaten of spijkerflensdekens. We geven je graag een overzicht van de mogelijke opties en toepassingen:

Deltaplaten

Zoals de naam al doet vermoeden, is dit steenwolisolatie in de vorm van driehoekige platen. Ze worden erg vaak toegepast omdat ze erg handig zijn in gebruik. Dankzij hun vorm kun je makkelijk de kepers in hellende daken opvullen. Je hoeft daarnaast ook niet op maat te snijden, waardoor ze erg geliefd zijn.

Steenwolplaten

Dit zijn platen uit steenwol die vaak worden toegepast bij het isoleren van spouwen. Bij sommige platen is de buitenkant verhard, wat nog ze nog beter bestand maakt tegen wind en regen. De platen zijn makkelijk te verplaatsen en vangen de oneffenheden in het metselwerk op, zodat je buitenmuur geen gaatje of kiertje meer heeft waar de warmte langs kan ontsnappen.

Spijkerflensdekens

Dit zijn dekens uit steenwol die vaak worden gebruikt als dak- en vloerisolatie. Dit type is wel minder gebruiksvriendelijk. Je moet het namelijk op maat snijden, wat niet altijd even eenvoudig is. Ook is het niet altijd even makkelijk om het te laten passen: zo kan het zijn dat de afstand tussen het dak en de balken niet hetzelfde is als de dikte van het deken.

Je laat dit werkje dus beter over aan een isolatiespecialist in plaats van het zelf te proberen in het kader van je renovatieproject bijvoorbeeld.

Wat te isoleren met steenwol?

Nu je weet in welke uitvoeringen steenwol beschikbaar is, is het tijd om het te hebben over welke delen van je huis je kunt isoleren met dit materiaal. Zoals eerder vermeld, is steenwol ideaal voor vloer, gevel, wanden en daken. Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt wanneer je een specifiek deel van je huis wenst te isoleren.

Vloer

Je vloer isoleren met rotswol is een gouden zaak. Je weert de overdracht van geluid en verbetert de thermische prestaties van je woning. Vooral in appartementsgebouwen kan het nodig zijn om een laag steenwol te leggen. Zo isoleer je tegen stemmen en voetstappen die, wanneer in grote mate aanwezig, erg storend kunnen zijn. Om je vloer te isoleren, gebruik je het beste spijkerflensdekens.

Dak

Het dak is een van de belangrijkste plaatsen in huis om te isoleren, akoestisch en vooral thermisch. Doordat de warmte stijgt, gaat bij een slecht geïsoleerd heel veel warmte verloren, wat je verbruik en dus ook energiefactuur fors de hoogte in kan doen schieten. Dankzij een goede isolatie blijft de temperatuur in je huis aangenaam en constant. Daarnaast verhoog je de brandveiligheid van je huis.

Ten slotte staat een goed geïsoleerd dak dankzij het geluidswerend karakter van rotswol ook garant voor een goede nachtrust.

Zowel hellende als platte daken kun je isoleren met steenwol. Maar ook gebogen daken en permanent belaste daken, zoals PV-daken. Deltaplaten of spijkerflensdekens zijn hier ideaal voor.

Gevel

Ook een slecht geïsoleerde gevel heeft veel warmteverlies. Staalwol maakt hier een einde aan. Zowel de buiten- en binnenkant van de gevel als de spouw kunnen worden geïsoleerd met rotswol. Zo spaar je uit op energie en geld. Bovendien is de terugverdientijd van zo’n investering relatief kort.

Wanden

Naast de gevel zijn ook scheidings- of voorzetwanden van hout of metaal bijvoorbeeld geschikt voor isolatie met rotswol. Ook hier gelden dezelfde principes: geluid en trillingen wordt geabsorbeerd en de warmte blijft behouden.

Add a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *