Een oud huis isoleren: hoe begin je eraan?

spouwmuurisolatie

Woon je al een tijd in je huis en merk je dat het tijd wordt om te gaan verduurzamen? Of heb je net een oud huis met nood aan een opknapbeurt gekocht? Een oud huis kan je prima isoleren, maar hoe doe je dat het best, en waar begin je mee? We overlopen hoe je op een voordelige en duurzame manier je oud huis kan isoleren.

De muur isoleren

Krijg je je huis maar niet warm gestookt of is het gewoon altijd kil in huis? Dan kan het goed zijn dat de warmte zo door de muren heen naar buiten trekt. Wil je een oud huis isoleren, dan begin je eerst en vooral met de muren. Dat kan je op verschillende manieren doen: spouwmuurisolatie, de gevel laten isoleren of de binnenmuur laten isoleren. Welke techniek je kiest, is afhankelijk van je budget en de staat van je huis. Wanneer je wil isoleren kan je trouwens kans maken op subsidies. Voldoe je aan de voorwaarden dan kan tussen € 5,- per m² en € 25,- per m² terugbetaald krijgen.

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is ontzettend populair. En dat is niet zonder reden. Veel huizen in Nederland beschikken over een spouw, maar zijn nooit eerder geïsoleerd. Spouwmuurisolatie geeft snel resultaat, het is niet erg duur en de klus is snel geklaard. Er bestaan een paar manieren om te kijken of je al dan niet een spouwmuur hebt, en of je die (opnieuw) kan laten isoleren. 

Wanneer is je huis gebouwd? Het bouwjaar van je woning kan je namelijk veel vertellen over het type huis dat je hebt. Van een huis dat voor 1920 is gebouwd kan je veronderstellen dat er helemaal geen spouwmuur aanwezig is. Een huis dat tussen 1930 en 1980 is gebouwd zal waarschijnlijk een lege spouwmuur hebben en huizen die na 1980 zijn gebouwd kunnen zelfs al een geïsoleerde spouw hebben. Is de spouw reeds geïsoleerd dan kan je laten nakijken of dat materiaal nog intact is en of je het niet beter vervangt.

Spouwmuurisolatie is veruit de gemakkelijkste en de voordeligste manier om je huis te isoleren! Het is relatief goedkoop, het gaat snel en je huis blijft netjes. 

Gevelisolatie

Heeft jouw huis geen spouwmuur of is de spouw in kwestie niet dik genoeg om te isoleren? Dan is gevelisolatie een prima alternatief. Isolerende platen worden tegen de gevel geplaatst en houden niet alleen de warmte binnen, het houdt ook regen en vocht tegen waardoor je minder snel vochtproblemen zal krijgen. Gevelisolatie is net wat minder vlot te plaatsen dan spouwmuurisolatie, maar je huis zal ook onmiddellijk lekker warm en comfortabel aanvoelen. 

Binnenmuur isoleren

Meestal kiezen mensen voor binnenmuurisolatie als spouwmuurisolatie of buitengevelisolatie niet mogelijk zijn. Deze vorm van isoleren is niet alleen duurder, het verkleint je leefruimtes ook! Bij binnenmuurisolatie worden er namelijk isolatieplaten aan de binnenkant van je muur geplaatst, waardoor het kan gebeuren dat er radiatoren en andere leidingen of bedradingen moeten verplaatst worden. Het is een hele klus en het kan je huis flink overhoop halen. 

Welke isolatie past bij mijn huis?

Wanneer je op zoek gaat naar de beste isolatie voor je woning, houd je niet alleen je budget in de gaten, maar ook de isolatiewaarde en de moeilijkheid van de werken. Het kan zijn dat je voor spouwmuurisolatie kiest, maar dat ineens blijkt dat je spouw vervuild is en dat de muur moet worden opengemaakt. Dan kan je natuurlijk ook gevelisolatie overwegen. Het is dan ook een goed idee om op voorhand een isolatiespecialist een kijkje te laten nemen. Zo kan je met een gerust hart verduurzamen!

 

Add a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *