Een kleine keuken zo efficiënt mogelijk inrichten, hoe pak je dat aan?

De keuken is een belangrijke plek in ons huis. We bereiden er ons ontbijt, er wordt koffie gezet en natuurlijk wordt er gekookt. Soms ook is de keuken de plek waar we bijpraten, bijvoorbeeld na het thuiskomen na een lange werkdag: “hoe was jouw dag?” En als we in het weekend thuis zijn, smeren we er ook ons brood voor de lunch. Kortom: de keuken is een plek waar je vaker verblijft dan je zou denken. Maar als je in een kleine stedelijke woning een kleine keuken hebt, dan moet je keuzes maken. Hoe doe je dat?

Koken, voorbereiden of opwarmen?

Wat doe jij het meeste in je keuken? Kook je meerdere dagen per week? Dan heb je ook ruimte nodig om groente te snijden, vlees te prepareren et cetera. Eet je de helft van de week uit de magnetron of een kant-en-klare salade? Dan heb je geen breed aanrechtblad nodig. Gebruik je je magnetron bijna nooit? Overweeg hem dan op een plank aan de muur te hangen. Dat scheelt echt veel ruimte op je aanrechtblad.

Prioriteiten stellen

Een tafel in de keuken is gezellig, bijvoorbeeld om even bij te praten. Maar je kan er ook een fruitschaal of een plant op kwijt. Maar als jouw keuken slechts een paar vierkante meter loopruimte heeft, moet je je afvragen of een tafel een goede keuze is. Een alternatief is een tafel die je makkelijk in- en uitklapt. Twee inklapbare stoeltjes erbij: klaar! Zoek ook eens naar de nieuwste keukentrends: daarmee doe je vast leuke inspiratie op.

Hou je keuken opgeruimd!

Een keuken lijkt ook kleiner als je de de boel maar de boel laat, niet regelmatig afwast en opruimt. Echt: het is een kleine moeite om even af te wassen (of de vaat in de vaatwasser te zetten). Het geeft ruimte op je aanrecht, maar ook rust in je hoofd. Het is niet fijn om steeds weer die keuken binnen te lopen en met pannen, borden en bestek te worden geconfronteerd. Een kleine stedelijke woning heeft altijd iets knus, maar die kleine keuken zal je zelf knus en vooral opgeruimd moeten houden.

Benut ook andere ruimte

Heb je een relatief grote woonkamer? Benut daar dan kastruimte door er borden en glazen neer te zetten. Niemand heeft er last van en je houdt ruimte over in je keuken. Wil je nog creatiever omgaan met het inrichten van je keuken? Bijblijven op het gebied van de laatste keukentrends helpt je zeker ook verder.

Add a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *