Hoe kies je het beste ziekenfonds?

beste ziekenfonds kiezen

Het kiezen van een ziekenfonds kan moeilijk zijn. Er zijn zo veel verschillende om uit te kiezen en elk fonds heeft zijn eigen voor- en nadelen. In dit artikel zullen we u leren hoe u uw behoeften kunt evalueren om het beste ziekenfonds voor u te kiezen!

Wat dekt het ziekenfonds?

Een ziekenfonds heeft drie verantwoordelijkheden:

  • Verplichte zorgverzekering dekken
  • Aanvullende ziekteverzekering(en) aanbieden
  • Zorgkas hebben en financieren op basis van de zorgpremie

Zorgverzekering

Zoals eerder gezegd, betaalt het ziekenfonds de medische kosten terug en zorgt het voor een uitkering als u voor langere tijd arbeidsongeschikt bent.

Deze verzekering is wettelijk verplicht en wordt aan alle ziektekostenverzekeraars verstrekt. Er zijn geen extra kosten of lidmaatschapskosten aan verbonden.

Het RIZIV is belast met de ziekenfondsen. Dat is de Rijksdienst voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering. Zij kiezen welke uitgaven vergoed zullen worden.

Aanvullende ziekteverzekering

Een ziekenfonds biedt ook aanvullende verzekeringen aan, naast de vereiste dekking. Het ziekenfonds treedt op als tussenpersoon voor verschillende zaken, zoals brilglazen, bezoeken aan diƫtisten, enzovoort.

Ga ook zeker na of uw ziektekostenverzekering medische kosten of het lidgeld voor sportactiviteiten dekt. Elk ziekenfonds kiest op dat vlak zelf wat zij beschermen en hoeveel zij terugbetalen. Zo kan de aanvullende dekking van het ene ziekenfonds uw sportabonnement (gedeeltelijk) vergoeden, terwijl dat bij andere fondsen niet het geval is.

Om dit te betalen, moet u een bijdrage voor de ziekteverzekering betalen (jaarlijks lidgeld).

Zorgkas

Tenslotte heeft elke mutualiteit ook een zorgkas. Deze zorgkas is bedoeld om de gezondheidszorg voor iedereen toegankelijk te houden.

Iedereen moet een jaarlijkse bijdrage betalen om dit systeem te financieren: de zorgpremie.

Een ziekenfonds op maat

Wanneer u op zoek bent naar een ziekenfonds of mutualiteit, is het belangrijk om te kijken naar wat het specifieke fonds dekt. Sommige fondsen dekken alleen de terugbetaling van geneesmiddelen en doktersbezoeken, terwijl andere ook ziekenhuisopnames of de terugbetaling van het sportlidmaatschap kunnen dekken.

Sommige ziekenfondsen vragen lagere premies voor een plan dat u beter beschermt dan sommige dure plannen met een hoger lidgeld. Het is belangrijk dat u een fonds vindt dat uw behoeften dekt en tegelijk niet te duur is. Mutualiteiten vergelijken is dus de boodschap, bijvoorbeeld via https://www.mutualiteiten-vergelijken.be/.

Hoeveel kost het?

Wat u ook moet overwegen wanneer u een ziekenfonds kiest, is hoeveel het u zal kosten. Elke mutualiteit vraagt een lidgeld dat sterk uiteenloopt. Bij het ene ziekenfonds betaalt u zo’n 80 euro per jaar, terwijl andere ziekenfondsen jaarlijks 100 euro of zelfs meer vragen.

Hoe kies ik het beste ziekenfonds?

Nu u weet waar u op moet letten bij het kiezen van een ziekenfonds, is het tijd om uw specifieke situatie te bekijken. Evalueer wat u zoekt in een mutualiteit en vind de mutualiteit dat het best past bij uw behoeften, voorkeuren en budget!

Add a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *