5 beslissende criteria bij aankoop van een airco

Airco in huis

Een airco kopen doe je niet van vandaag op morgen. Het is belangrijk dat je op voorhand goed uitzoekt wat voor jou het beste toestel is. Zo vermijd je een miskoop! Door rekening te houden met onderstaande aandachtspunten, kan het alvast niet verkeerd gaan!

Op zoek naar een airco?

Als je een aircosysteem wilt aanschaffen, is het belangrijk om rekening te houden met je budget, maar er zijn nog tal van andere criteria die je niet mag vergeten. Hieronder vind je de belangrijkste aandachtspunten!

Energieverbruik

Airco’s verschillen sterk in hoeveel energie ze verbruiken. Sommige soorten zijn energiezuiniger dan andere. Mobiele airco’s verbruiken doorgaans het meest, maar ook in dat geval kan je kiezen voor een zuiniger model. Let dus steeds goed op het energielabel!

Koelvermogen op maat

Welk koelvermogen je nodig hebt, hangt af van de grootte en de isolatiewaarde van de te koelen ruimtes. Je kan dit laten berekenen door een installateur. Het is aangeraden om dit te doen, omdat je hiermee heel wat geld uitspaart. Met het juiste koelvermogen verbruikt het toestel namelijk veel minder energie, waardoor hij langer meegaat.

Geluidsniveau

Sommige aircosystemen zijn luidruchtiger dan andere. Dit geldt vooral voor de oudere modellen. Het geluidsniveau is vooral een belangrijk aandachtspunt als je op zoek bent naar een toestel voor in je slaapkamer of kantoorruimte. Een split-airco is in dat geval de beste optie, want het werkt erg stil. Als je toch een mobiele airco wilt kopen, kies je het best voor een model dat minder dan 50 decibel produceert.

Merk/garantie

Houd ook rekening met het merk van het toestel. Kwalitatieve merken, zoals Daikin en LG gaan doorgaans langer mee en bieden je vaak een betere garantie. Ze zijn misschien net iets duurder in aankoop, maar zullen je met verloop van tijd veel geld uitsparen. Er is nog een ander voordeel als je kiest voor een kwalitatief merk: onderdelen bestellen is veel makkelijker!

Extra functies

Aircotoestellen worden steeds geavanceerder. In plaats van enkel ruimtes af te koelen, kunnen veel modellen ook ruimtes ventileren, verwarmen, enzovoort. Daarnaast zijn sommige airco’s uitgerust met een gebruiksvriendelijke bediening via je smartphone of tablet. Bedenk op voorhand wat voor jou de belangrijkste functies zijn en kies aan de hand daarvan het toestel dat het best bij je past!

Vind je keuze binnen jouw budget

Je budget blijft één van de belangrijkste factoren bij het uitzoeken van de perfecte airco. Maar voor je hiermee rekening kan houden, moet je natuurlijk weten hoeveel elk type airco kost. In deze gids ontdek je alles over de prijs en kom je ook te weten wat voor jou de beste airco is!

Makkelijk verplaatsen: mobiele airco

Een mobiele airco kan je makkelijk verplaatsen. Dat is vooral een groot voordeel als je meerdere ruimtes wilt afkoelen. Het is daarnaast goedkoop in aankoop. Vanaf 250 euro kan je er al eentje kopen. Als je dus op zoek bent naar een tijdelijke oplossing of je je aircosysteem niet veel gebruikt, is dit de beste optie. Houd er wel rekening mee dat dit type airco veel meer energie verbruikt dan een vaste airco.

1 ruimte koelen: vaste airco met 1 unit

Ben je vooral op zoek naar een airco om één vaste ruimte mee te koelen? Dan is een split-airco wat je nodig hebt. Ook als je niet veel ruimte wilt verliezen, zit je met dit type airco goed. Je kan het namelijk aan de wand of het plafond laten bevestigen. Een monoblock airco kost je tussen de 1.200 en 3.000 euro. Het is dus duurder dan een mobiele airco, maar verbruikt veel minder energie!

1 of meerdere ruimtes koelen: vaste airco met binnen- en buitenunit

Een vaste airco met een binnen- en buitenunit is perfect als je meerdere ruimtes in één keer wilt koelen of verwarmen. Het is namelijk mogelijk om de buitenunit te koppelen aan meerdere binnenunits.

Een bijkomend voordeel van dit aircotoestel is dat het erg energiezuinig en efficiënt werkt. Omdat het ook weinig lawaai maakt, kan je het perfect in een slaapkamer of kantoor gebruiken. Een split-airco is wel niet goedkoop. Gemiddeld betaal je hiervoor zo’n 1.500 tot 3.000 euro. Per extra binnenunit komt er 800 tot 1.000 euro bij.

Add a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *