Waarom is het plaatsen van een tuinpoort belangrijk?

Tuinpoort plaatsen: welke kiezen?

Vraag je je ook af welke tuinpoort het best bij je woning past maar weet je niet of het de moeite waard is? Het kiezen van een tuinpoort neemt een aantal voordelen met zich mee. Hoe je de beste keuze maakt, lees je hier.

Waarom tuinpoort plaatsen?

Het plaatsen van een tuinpoort zorgt in eerste instantie voor een afgewerkte uitstraling. Naast een afgewerkte en stijlvolle uitstraling zorgt een tuinpoort voor een aantal andere voordelen.

Het grootste voordeel dat een tuinpoort met zich meebrengt is de veiligheid. Dit wil zeggen dat kinderen en/of huisdieren niet gemakkelijk uit de tuin kunnen en omgekeerd. Natuurlijk geldt dit vooral wanneer je ervoor kiest om een sterke poort te laten installeren. Hiernaast zorgt elke soort tuinpoort voor een aparte stijl voor je woning dat gecombineerd kan worden door planten of decoratie.

Kies je liever voor een houten tuinpoort? Deze soorten nemen een aantal functionele en esthetische voordelen met zich mee. Zo straalt een houten tuinpoort niet enkel stijl uit maar is het ook duurzaam, onderhoudsvrij en sterk. Omdat hout een natuurlijk product is, geeft het een warmere uitstraling dan een metalen tuinpoort. Ook is hout in eender welke stijl te combineren. Deze kan klassiek, landelijk of modern worden ingezet.

Houten poorten hebben een zeer lange levensduur waarbij er geen onderhoud wordt gevraagd. Kies je er zelf voor om je tuinpoort te schilderen? Dan zal je jaarlijks of twee jaarlijks een nieuwe laag verf moeten aanbrengen. Kies je ervoor om geen verf aan te brengen? Dan zal je na verloop van tijd merken dat je houten tuinpoort vergrijst. Deze kleurverandering heeft geen invloed op het levensduur of de kwaliteit.

In het algemeen heb je een waslijst aan keuzes. Zo kan je voor een klassieke stijl gaan of nog kiezen voor een visgraadmotief.

Enkel of dubbel?

Een andere optie waarbij je een keuze zal moeten maken is of je een enkel of dubbele tuinpoort wenst te hebben. Dubbele poorten zijn natuurlijk breder en groter dan een enkele tuinpoort. Vaak wordt er gekozen om een dubbele tuinpoort te installeren wanneer je een inrijpoort wenst. Daar tegenover wordt er voor een enkele tuinpoort gekozen wanneer je enkel een inlooppoort wenst.

Ieder z’n tuinpoort: het aanbod

Er bestaan een aantal soorten tuinpoorten waaronder je kan kiezen die zowel voor- als nadelen hebben maar ook budgetvriendelijk kunnen zijn. Het bestaande aanbod bestaat uit hout, pvc, metaal waaronder staal en aluminium maar het is ook mogelijk om een combinatie van twee materialen te gebruiken. Hiernaast bestaat er ook het soort poort waaruit je kan kiezen waarbij je keuze hebt in draaipoorten, schuifpoorten of nog geautomatiseerde poorten. 

Tuinpoorten van metaal

Wens je liever voor metaal te gaan? Dan kan je nog kiezen tussen staal of aluminium. Metaal is naast het hout een zeer populair materiaal. Het geeft een strakke en moderne uitstraling aan je woning en ook hierbij kan je kiezen voor een draaipoort, schuifpoort of nog een sierpoort. Metalen tuinpoorten zijn dan ook gekend voor hun lange levensduur en het feit dat ze roestvrij zijn. Metalen tuinpoorten zijn vaak ook goedkoper dan houten tuinpoorten, natuurlijk is dit afhankelijk van de grootte, kleur of breedte. Voor een gemiddelde woning kan je een richtprijs van 2000 tot 10.000 euro inschatten.

Of heb je liever hout?

Wens je toch liever te investeren in een houten tuinpoort? Dan heb je verschillende keuze in het soort hout dat je wenst te gebruiken waaronder: Meranti, Cederhout, Padouk en Thermowood het populairste zijn. Houten tuinpoorten hebben een zeer lange levensduur waardoor ze natuurlijk ook duurder zijn.

De prijs van een houten tuinpoort zal afhankelijk zijn van een aantal factoren waaronder; het soort hout, grootte en breedte.

Composiet: een waardig alternatief

Wens je voor iets anders te gaan dan hout of metaal? Dan is composiet misschien de beste oplossing. Composiet tuinpoorten zijn gemaakt uit een mix van hout (bamboe) en kunststof. Er bestaan een aantal soorten composieten waaronder; WPC en BPC.

De voordelen van composiet is dat het een lange levensduur heeft, het recycleerbaar is en het een heel sterk materiaal is dat bestendig is tegen insecten. Het kiezen van composiet kan een goede oplossing zijn wanneer je niet voor hout of metaal wenst te gaan.

Is kiezen moeilijk? Enkele tips

Ben je helemaal overtuigd om een tuinpoort te laten installeren maar ben je niet zeker van je keuze? Dat is geen enkel probleem! In deze gids vind je een aantal tips die je kunnen helpen bij het kiezen van de perfecte tuinpoort voor je woning.

De eerste stap die je onderneemt is het kiezen van een kwaliteitsvolle poort. Wanneer je een tuinpoort laat installeren wens je dat deze een aantal jaar meegaat. Het is dus van belang om een poort van kwaliteit te kiezen dat tegen roest, specifieke weeromstandigheden en temperatuurschommeling kan.

De tweede stap is het vastleggen van het doel van je poort. Is het een ingangspoort voor je woning? Een kleine tuinpoort om tussen je hek en je woning te plaatsen? Hierop volgt dan de afmetingen van je poort. Voor inrijpoorten of een looppoort zullen de afmetingen hoger liggen dan bij een simpele tuinpoort.

Als laatste stap kies je de draaikant van je tuinpoort. Langs welke kant draai je hem open/toe?

ind je het nog steeds moeilijk om de juiste keuze te maken? Dan is het aangeraden om met een specialist contact op te nemen.

Add a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *