Waarom kiezen voor een condensatieketel

Dus je bent op zoek naar een nieuwe verwarmingsketel en bent geïnteresseerd in een condensatieketel? Helemaal niet gek. Zo’n ketel brengt namelijk erg veel voordelen met zich mee. Benieuwd naar wat die voordelen zijn en hoe zo’n cv-ketel precies werkt? Lees dan vooral verder.

Condensatieketel: De werking

Condensatieketels worden ook wel HR-Ketels genoemd. HR staat voor hoog rendement. De ketels worden zo genoemd, omdat ze optimaal gebruik maken van de geleverde energie. Bij een normale ketel is het zo dat de rookgassen die ontstaan na het verwarmen worden afgevoerd via de schoorsteen. In deze rookgassen (waterdampen) zit nog erg veel energie. Deze energie wordt dus niet gebruikt en verspilt. Bij een HR-ketel is dit niet het geval. De HR-ketel haalt alsnog de energie uit de rookgassen. Hierdoor wordt er geen energie verspilt.

De ketel haalt dus energie uit waterdampen. Om energie uit waterdampen te kunnen halen is er condensatie nodig. Dit kan worden bereikt door een temperatuur lager dan 56 graden. De ketel doet dit door middel van een warmtewisselaars.

De voordelen van condensatieketels

Het aanschaffen van een HR-ketel klinkt dus best wel duur. Als je echter kijkt naar de voordelen die deze ketels met zich meebrengen valt deze prijs reuze mee.

  1. Allereerst is het rendement van een HR-ketel ongekend hoog. HR-ketels kunnen een rendement bereiken van wel 110%. Dit komt, omdat er door de condensatie meer energie wordt omgezet dan het gebruikte gas of mazout.
  2. Daarbij zijn HR-ketels erg milieuvriendelijk. Door het hoge rendement heb je namelijk veel minder energie nodig voor het opwarmen van je huis en water. En hoe minder energie er wordt gebruikt, hoe beter het is voor het milieu. Daarnaast worden er bijna geen slechte stoffen uitgestoten.
  3. Naast goed voor het milieu is het ook goed voor je portefeuille. Want ook geldt: hoe minder energie hoe minder kosten.
  4. Als laatste is er een gunstige subsidieregeling te vinden voor HR-ketels.  Je krijgt deze premie niet zomaar. De ketel moet worden geplaatst in een nieuwe woning. Daarnaast moet de ketel nieuw zijn en worden geïnstalleerd door een professional. Ook moet de ketel het CE keurmerk bevatten.

De prijs van HR-ketels

HR-ketels zijn er in erg veel prijsklassen. Daarnaast moet je ook nog installatiekosten betalen. Voor de installatiekosten moet je over het algemeen een prijs van tussen de € 250 en € 400 rekenen. De prijs van de ketel zelf hangt af van een aantal factoren. Allereerst welke energiebron er wordt gebruikt: gas of mazout. Mazout ketels zijn over het algemeen een stuk duurder dan gas ketels. Daarnaast ligt de prijs ook aan het vermogensbereik en aan het rendementslabel.

Aardgas HR-ketels hebben over het algemeen een prijs van tussen de € 1.700 en € 5.000. Mazout HR-ketels hebben over het algemeen een prijs van tussen de € 4.000 en € 8.000.

Condensatieketel: vergeet het onderhoud niet

Heb je een CV-ketel, dan is het noodzakelijk dat je deze geregeld laat onderhoudt. Waarom?

  • In België is een jaarlijks ketel onderhoud verplicht. Alleen op die manier kun je het optimaal rendement van je ketel garanderen.
  • Het onderhouden van een cv-ketel voorkomt vroegtijdige schade en zorgt er tevens voor dat je ketel minder verbruikt dan nodig is.
  • Huur je een woning of appartement, dan dien je als huurder zelf een loodgieter of verwarmingsspecialist in te schakelen om het onderhoud te laten uitvoeren. De kosten voor deze herstellingen zullen dan wel ten laste zijn van de huiseigenaar.

Het onderhoud van een CV-ketel moet uitgevoerd  worden door een erkende technicus en kost minimaal € 130 exclusief BTW (21% BTW voor een recente installatie en 6% voor een installatie van meer dan 10 jaar oud). De technicus controleert de rookgasemissie en reinigt de brander, die indien nodig wordt vervangen.

Soorten HR-ketels

Er bestaan verschillende soorten HR-ketels. Twee om precies te zijn. Je hebt condenserende ketels op aardgas en condenserende ketels op mazout.

HR-ketels die werken op aardgas zijn veruit de populairste en kom je dus ook met meest tegen. Over het algemeen zijn de ketels op gas wat kleiner en stiller dan de ketels op mazout. Dit is ook de reden dat de meeste huishoudens kiest voor een HR-ketel die werkt op gas.

Naast HR-ketels die werken op gas heb je dus ook nog HR-ketels die werken op mazout. Deze ketels worden over het algemeen alleen gekozen bij woningen waar gas niet beschikbaar is. Er is bij deze ketel een extra opslagruimte nodig om het mazout in op te slaan. Ook is mazout duurder om te stoken dan gas. Er zitten dus wel wat nadelen aan een ketel die werkt op mazout ten opzichte van een ketel die werkt op gas.

Nieuwe richtlijn

Sinds 2015 is het verplicht dat alle nieuwe cv-ketels HR-ketels moeten zijn. Deze regel is ingevoerd om energieverbruik te verlagen. Dit komt, omdat een HR-ketel beter omgaat met energie en een veel hoger rendement behaald. Dit is goed voor het milieu en voor je portemonnee. Daarnaast zetten de ketels veel efficiënter gas of mazout om in warmte.

Add a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *