Slimme meters en zonnepanelen

Sinds het begin van deze zomer zullen slimme meters langzaam aan alle terugdraaiende tellers vervangen.  Wat zijn de voordelen en hoe werkt het? En welke effecten heeft een slimme meter op je zonnepanelen? Wat is een slimme meter? Een vergelijking met de terugdraaiende teller maakt het je duidelijk.

Slimme meter vs.terugdraaiende teller

Een terugdraaiende teller meet zowel je stroomproductie als je stroomverbruik. Als je stroom tekort komt en je stroom van het net gebruikt, gaat de teller omhoog. Als je stroom op overschot hebt en die terug op het net zet, gaat de teller naar beneden. Voor de stroom die je op het net plaatst, betaalt je netbeheerder je net zoveel als het kost om stroom van het net te gebruiken. Elke kilowattuur aan zelfgeproduceerde zonne-energie levert je dus het maximale rendement op.

De slimme of digitale meter werkt elektronisch. Anders dan de terugdraaiende teller, beschikt de slimme meter niet over één, maar twee tellers. Eén teller meet je stroomproductie, de andere teller meet je stroomverbruik. Het verschil tussen beide tellers levert hetzelfde resultaat op als bij de terugdraaiende teller.

De voordelen van een slimme meter

Dankzij een slimme meter heb je een beter zicht op je energiekost. De meter toont namelijk steeds de exacte hoeveelheid elektriciteit die je verbruikt. Deze gegevens worden bovendien automatisch doorgegeven aan je netwerkbeheerder. Zo kan je energieleverancier de vereiste voorschotten ook beter berekenen. Wil je de aansluiting op het netwerk beëindigen of opnieuw starten, dan kan dat vanop afstand geregeld worden. Ook het aan- en afzetten van de meter kan vanop afstand.

Afhankelijk van je energieproductie en –verbruik is de slimme meter wel of niet voordeliger dan de terugdraaiende teller. Als je veel van je opgewekte energie zelf verbruikt, is deze digitale meter erg voordelig. Moet je echter veel zelfgeproduceerde energie terugstorten op het net, dan is een slimme meter in vergelijking met een terugdraaiende teller minder voordelig. Stroom aftappen van het net zal voortaan namelijk meer kosten dan wat je ontvangt voor het storten van stroom. Maar niet getreurd! Zonnepanelen zijn nog steeds een interessante investering.

Zonnepaneelinstallaties vóór 2021 mogen nog 15 jaar genieten van de voordelen van een terugdraaiende teller. Zonnepaneelinstallaties vanaf 2021 hebben die mogelijkheid niet. Heb je recht op de voordelen van een terugdraaiende teller, maar stap je liever over naar de slimme meter? Dat kan!

Als je reeds groenestroomcertificaten ontvangt vóór je terugdraaiende teller vervangen wordt door een slimme meter, behoudt je deze certificaten ook na de vervanging. Geen zorgen dus! Lees in dit artikel meer over groenestroomcertificaten >>.

Thuisbatterij: optimaal rendement van je zonnepanelen

Een thuisbatterij is een ideale aanvulling op je zonnepanelen. Zeker sinds het aan banden leggen van de groenestroomcertificaten, is het voordeel van een thuisbatterij alleen maar toegenomen. Wanneer het bewolkt is, gaat je thuisbatterij aan het werk.

Dankzij een thuisbatterij kan je het teveel aan geproduceerde zonne-energie zelf opslaan. Deze energie kan je dan later gebruiken. Zo ben je niet langer afhankelijk van de prijzen die gelden voor het net. Helaas zijn thuisbatterijen vrij duur. Wie nu een thuisbatterij aankoopt, verdient die pas terug op het moment dat het leven van de batterij ten einde loopt. Dat is na ongeveer 20 jaar. Mocht er een subsidie komen, dan zou je de batterij al na 7 of 8 jaar kunnen terugverdienen!

Een thuisbatterij is een kostelijke investering. Gemiddeld betaal je tussen de €5000 en €10.000. Er zijn een aantal manieren om de prijs te laten zakken. Onder andere wanneer je huis meer dan 10 jaar oud is, betaal je slechts 6% btw in plaats van 21%.

Het is juist bij batterijen belangrijk dat je er een van goede kwaliteit koopt. Hoe beter, hoe langer de levensduur en dus ook de capaciteit van de thuisbatterij. Batterijen verliezen namelijk capaciteit naarmate gebruik. Dit wordt uitgedrukt in zogenaamde cycli, ofwel een volledig batterijcyclus tot die van vol naar leeg is. Een goede batterij kan zeker 5000 cycli aan en gaat zo’n 20 jaar mee afhankelijk van het verbruik.

Er zijn verschillende merken en modellen beschikbaar, maar de onderstaande zes soorten zijn wel de meest voorkomende.

  • Tesla Powerwall batterij
  • LG Chem batterij
  • SolarWatt MyReserve batterij
  • SonnenBatterie batterij
  • Mercedes Benz batterij
  • Panasonic Harbor batterij

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *