Spouwmuurisolatie: deze grootste fouten kun je omzeilen

Spouwmuurisolatie is een snelle, makkelijke en onzichtbare manier om te isoleren. Zie het isoleren van je spouwmuur als een slimme investering, na 5 à 6 jaar verdien je de kostprijs terug en je kan zo’n € 300 per jaar besparen.

Toch zijn er enkele aandachtspunten waar je best even bij stilstaat want helaas worden er veel fouten gemaakt bij spouwmuurisolatie. Het is geen slecht idee om je goed te informeren voordat je je spouwmuur laat na-isoleren. Lees snel verder en ontdek hoe je de grootste fouten bij spouwmuurisolatie kan voorkomen. Het zou zonde zijn van je investering als de na-isolatie geen of weinig effect heeft.

Is spouwmuurisolatie geschikt voor je woning?

Zoals ze zeggen, een goede voorbereiding is het halve werk. 80 à 90% van de woningen komt in aanmerking voor een na-isolatie, dus niet elke woning.

Is er een spouw aanwezig?

Voor een spouwmuurisolatie heb je natuurlijk een spouwmuur nodig, dit kan je makkelijk nagaan. De spouw is de holle ruimte tussen de binnen- en buitenmuur. Je kan een gaatje boren in de gevelsteen. Je woning heeft een spouw als de boor doorschiet. Andere mogelijke manieren zijn:

 • Raadpleeg de bouwplannen van je woning.
 • Een muur die smaller is dan 25 cm heeft waarschijnlijk geen spouw.
 • De gevel ziet eruit als een steense muur: de kans op een spouwmuur is klein, een spouw werd wel mogelijk gecreëerd door verbouwingswerken.
 • Open stootvoegen en verluchtingsroosters zijn indicaties dat er een spouwmuur is.

Spouwmuur inspecteren

Heb je een spouwmuur? Ideaal. Nu is het tijd om de dikte en staat van de spouwmuur te bekijken.

 • Na-isolatie is technisch gezien haalbaar vanaf 35 à 40 mm. Heb je 50 mm of meer? Dan kan je een premie krijgen van € 5 per m².
 • Een proefboring geeft klaarheid of de spouw al dan niet vervuild is (afval, cement, zandresten).
 • Als er vuil aanwezig is, moet dit verwijderd worden. Indien dit niet mogelijk is, kan je opteren voor een buitengevelrenovatie. Spouwmuurvervuiling kan schimmel veroorzaken en het isolatiemateriaal wordt niet gelijkmatig verspreid.

Kwaliteit van de gevel

Ook de gevel moet geschikt zijn voordat je een spouwmuur isoleert.

 • Staat van de gevel: geen schade, barsten of scheuren.
 • Vorstbestendig? Niet-vorstbestendige gevels kunnen schade oplopen. Na het isoleren wordt de gevel niet meer opgewarmd van binnenuit.
 • Ademende muren zijn nodig. De isolatie vermindert de luchtcirculatie van een dampdichte gevel (gevelstenen met een glazuurlaag), met vorstschade tot gevolg.
 • Geschilderde gevels hebben ook kans op vorstschade.

Laat een vooronderzoek uitvoeren door een expert. Een expert geeft je advies of spouwmuurisolatie al dan niet mogelijk is, de geschatte kosten en welk isolatiemateriaal het meest geschikt is. Er wordt gekeken naar:

 • De ligging van de woning.
 • Het type en de staat van de gevel.
 • De dikte van de voegen.
 • De dikte en de staat van de spouw.

Is je gevel vorstgevoelig of dampdicht? Na-isolatie is toch mogelijk wanneer je ervoor kiest om eerst de gevel te impregneren op voorwaarde dat de gevel schoon is en er geen schade is. Reken op een kostprijs van € 8 à € 15/m².

Het isoleren zelf

Spouwmuurisolatie aanbrengen duurt niet lang en gebeurt gebruikelijk in 1 à 2 dagen. Welke blunders kunnen gebeuren bij het isoleren? Een van de andere grootste fouten bij spouwmuurisolatie is dat het isoleren niet op de juiste manier gebeurt. Een goede uitvoering is cruciaal voor het gewenste effect en elk type isolatiemateriaal vraagt een specifieke werkwijze. Kies voor een erkende vakman.

Een kwaliteitskader werd door de Vlaamse Overheid opgesteld. Professionals met een ATG-certificaat zijn geslaagd voor het toelatingsonderzoek.

Welk isolatiemateriaal gebruiken?

Gebruik van het juiste materiaal is noodzakelijk om een goede werking te bekomen. Isolatiemateriaal kan gespoten of geblazen worden. De meest gekozen materialen zijn PUR schuim, glaswol en EPS parels.

 • Windligging van de woning: laag isolerend materiaal zal weinig effect hebben.
 • Grootte van de voegen: de materiaalkeuze is beperkter wanneer het gaat om smalle voegen.
 • Glaswol is isolerend, maar ook geluiddempend.

Vaak worden EPS parels gebruikt voor na-isolatie van een spouwmuur. EPS parels hebben veel voordelen: ze zijn milieuvriendelijk, dampdoorlatend, duurzaam en onschadelijk voor de gezondheid. Bovendien bereikt u met EPS parels een zeer hoge isolatiewaarde.

Er zijn twee belangrijke pijlers die de isolatiewaarde van het isolatiemateriaal bepalen.

 1. R-waarde Hiermee wordt de thermische weerstand bedoeld. De R-waarde geeft aan hoe goed de isolatie zich verzet tegen het transport van warmte. Hoe hoger de R-waarde, hoe hoger de isolatiewaarde, hoe beter de kwaliteit van het isolatiemateriaal. De R-waarde wordt als volgt berekend: R-waarde = dikte isolatie / lambda waarde.
 2. Lambda waarde Dit is de warmtegeleidingscoëfficiënt van het isolatiemateriaal. De lambda waarde geeft aan hoeveel warmte het materiaal geleidt. Materiaal met een lage lambda waarde isoleert beter dan materiaal met een hoge lambda waarde.

EPS parels scoren bijzonder goed. Het is bovendien geen nieuw isolatiemateriaal, waardoor de isolatiewaarde ook op lange termijn kan gegarandeerd worden. Uit ervaring blijkt immers dat EPS parels die 40 jaar geleden werden gebruikt als isolatiemateriaal nog steeds over dezelfde isolatiewaarde beschikken. Het is hierbij wel van belang dat de EPS parels op een correcte manier in de spouw worden gebracht.

Verspreiding isolatie

Het spuiten of blazen van isolatiemateriaal gebeurt door gaatjes. Het is belangrijk dat de afstand tussen de gaatjes niet te groot is voor een gelijkmatige verdeling. Om tijd te winnen, gebeurt het dat er onvoldoende gaatjes gemaakt worden.

Ventilatie

Goed ventileren is essentieel om te kunnen genieten van de voordelen van spouwmuurisolatie. Verluchten kan je via ramen en deuren, maar een echt ventilatiesysteem is effectiever. Is de verluchting onvoldoende, dan kan je te maken krijgen met vocht, schimmel of ongedierte.

Add a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *