Hoe opstijgend vocht behandelen?

Opstijgend vocht is een van de grootste bronnen van vochtproblemen in woningen. Meer dan 30% van alle woningen kunnen hier last van krijgen. Vochtproblemen zorgen niet enkel voor onaangename geuren en schade aan uw behang of gipswerk, ze kunnen zelfs de constructie van uw woning beschadigen. De grote hoeveelheid en het zoutrijke gehalte van het opstijgend grondwater, maken net dat dit zo schadelijk kan zijn.

Heb je onlangs een woning aangekocht die gebouwd werd vóór 1950? Deze woningen hebben de neiging om sneller het slachtoffer te worden van optrekkend vochtproblemen. Hoe ontstaat opstijgend vocht? Hoe behandel je het? Van de diagnose tot mogelijke vochtbehandeling, in dit artikel begeleiden we jou doorheen het ganse proces.

 

➡ Wat is opstijgend vocht?

Opstijgend vocht, ook wel optrekkend vocht genoemd, ontstaat wanneer het grondvocht door de muren geabsobeerd wordt. Het vochtprobleem is éénvoudig te herkennen aan de vochtplekken die niet hoger komen dan één meter boven het grondniveau. De oorzaak van opstijgend vocht is meestal te wijten aan de afwezigheid van een waterkeringslaag. Bij oudere woningen werd dit niet standaard aangebracht.

Indien jouw huis meer dan 70 jaar is, wil dat niet per se zeggen dat je vochtproblemen zal krijgen door deze oorzaak. Er zijn ook nog andere factoren die een invloed hebben op opstijgend vocht. Zo spelen, de graad van de helling waarop het huis staat, de manier van regenwater afvoeren en de verharding rondom het huis ook een rol. Als je huis later dan de jaren 50 gebouwd is, bent u ook niet per se gevrijwaard van vochtproblemen.

Het is mogelijk dat ervoor werd gekozen om geen waterkering te plaatsen of dat deze onderbroken werd. (Een waterkering is een vochtwerende laag van kunststof of roofing die op de eerste rij stenen wordt geplaatst). Wanneer je jouw tuin of terras laat ophogen, en deze tot boven de waterkering komt, kan u ook last krijgen van opstijgend vocht.

Wat nu net de exacte oorzaak van uw vochtproblemen zijn, is soms moeilijk vast te stellen omdat deze vaak dezelfde symptomen hebben. Volgende symptomen komen vaak voor bij opstijgend vocht.

  • Vlekken of andere schade op je muren tot op een hoogte van 1 meter.
  • Vochtschade op een binnenmuur die geen gevel is aan de buitenkant.
  • Schade onderaan muren waarvan de gevels noordelijk of oostelijk georiënteerd zijn. (Deze worden normaal nauwelijks blootgesteld aan regen.)

Toch is een vochtplek niet meteen een reden tot paniek. Als u bijvoorbeeld een klein lek heeft dat snel opgemerkt wordt, is de oplossing veel minder ingrijpend.

Indien je last hebt van opstijgende vochtproblemen dienen deze zo snel mogelijk behandeld worden. Aangezien het de funderingen aantast, kan optrekkend grondvocht de volledige draagstructuur van je woning beschadigen.

Ook op je gezondheid zullen de gevolgen van optrekkend vocht snel voelbaar worden. Reuma, allergieën, hoest, eczeem, … zijn maar enkele van de symptomen dat opstijgend vocht op je lichaam en gezondheid kan hebben. Een snelle behandeling is dus noodzakelijk.

Om echter 100% zekerheid te hebben over de beste vochbehandeling, vraag je best een gratis en vrijblijvende offerte aan een ervaren vochtbestrijder uit de buurt.

➡ Hoe opstijgend vocht voorgoed bestrijden?

Voor het bestrijden van opstijgend vocht zijn voornamelijk twee vochtbehandelingen mogelijk: je muren injecteren of je muren onderkappen. De meest efficiënte behandeling zal afhankelijk zijn van de omvang van het vochtprobleem.

1. Muren injecteren

Muurinjectie is de minst arbeidsintensieve klus. Voor deze vochtbehandelingen worden er, net boven het grondniveau, verschillende gaten in de vochtige muur geboord. Tussen elk gaatje wordt een ruimte van 10 à 12 centimeter gelaten. Eens de gaatjes geboord zijn, wordt hierin een vochtwerende vloeistof gespoten die voorkomt dat het vocht zich verder kan verspreiden.

Afhankelijk van het vochtprobleem kan er door de vochtbestrijder beslist worden om deze behandeling meermaals te herhalen. Eens de behandeling uitgevoerd is, worden de gaatjes dichtgemetst. Hou er rekening mee dat het een jaar kan duren vooraleer de vochtplekken volledig verdwenen zijn. Je wacht dus best nog even voordat je de muren weer herschildert.

2. Muren onderkappen

Bij deze vochtbehandeling zijn er al grotere werkzaamheden nodig. de vochtige muur wordt dan als het ware opgetild. Net boven de vloerpas worden er sleuven in de muur gefreesd. Hierin wordt vervolgens een vochtscherm aangebracht die het opstijgend vocht zal tegenhouden.

➡ Wat is de prijs voor het het behandelen van opstijgend vocht?

De prijs voor muurinjectie en muuronderkapping ligt niet zo ver van elkaar. Laat je je muren injecteren, dan dien je gewoonlijk rekening te houden met een gemiddelde prijs van zo’n € 100 per lopende meter. Voor het onderkappen van je muren ligt deze richtprijs tussen de € 100 en € 150 per lopende meter.

Opstijgend vocht bestrijd je beter niet zelf. Om er zeker van te zijn dat je voorgoed verlost wordt van je vochtprobleem roep je best de hulp in van een ervaren en erkende vochtbestrijder in je regio. Door verschillende offertes te vergelijken zul je bovendien tot 30% kunnen uitsparen op je totale eindfactuur.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *