Isoleer beter met hoogrendementsglas

Hoogrendementsglas: voordelen, soorten en kostprijs

Het is van belang dat onze woning de beste isolatie krijgt. Heb je juist een nieuw huis gekocht en wens je dat deze al aan jouw isolatievoorwaarden voldoet? Denk dan zeker even aan de beglazing van je ramen. Dubbel glas is, vandaag de dag, een standaard geworden. Maar wat nog beter is, is hoogrendementsglas!

→ Wat is hoogrendementsglas?

Hoogrendementsglas, ook wel HR glas genoemd, is een type beglazing die een nog hogere isolatiewaarde biedt dan dubbel glas. Hoogrendementsglas bestaat gewoonlijk uit twee of meer glaslagen. Tussen deze glaslagen bevindt zich een spouw die gevuld is met een edel gas. Dit gas, in de meeste gevallen argongas, biedt samen met de coating, die op het glas zelf wordt aangebracht, extra isolerende eigenschappen.

→ Wat zijn de voordelen van hoogrendementsglas?

De voordelen van hoogrendementsbeglazing zijn talrijk. We sommen de belangrijkste voordelen even op:

  • De isolerende eigenschappen van hoogrendementsglas zijn twee tot drie keer beter dan dubbel glas.
  • Voor hoogrendementsglas betaal je, per m², zo’n € 10 meer. Op lange termijn levert dit type beglazing jou echter een fikse besparing op. Hoogrendementsbeglazing zorgt er namelijk voor dat er veel minder warmte in huis verloren gaat, waardoor je honderden euro’s kunt besparen op je energiefactuur.
  • Doordat er minder warmte in huis verloren gaat, verhoog je ook je wooncomfort.
  • Hoogrendementsglas is een stevig materiaal. De kans dat je ramen beschadigd geraken is miniem. Je ramen kunnen zodoende tientallen jaren meegaan.
  • Hoogrendementsglas zorgt er bovendien ook voor dat er in de zomer geen warmte jouw woning binnendringt. Koel in de zomer en warm in de winter!

→ Soorten hoogrendementsbeglazing

Er bestaan verschillende soorten hoogrendementsbeglazing, die aangemerkt worden met een plus-teken. Hoe meer plus-tekens het type beglazing heeft, hoe beter de isolatie.

  1. HR+ glas: dit type beglazing isoleert iets beter dan het standaard dubbel glas. Het grootste voordeel van HR+ glas is dat je al over hoogrendementsglas beschikt die, dankzij zijn relatieve goedkope kostprijs, snel terugverdiend is.
  2. HR++ glas: HR++ glas bevat twee glasbladen. De ruimte tussen de glasbladen wordt gevuld met een edel gas die de isolatiewaarde verbetert. Dit zorgt er echter wel voor dat HR++ glas duurder is dan dubbel glas of HR+ glas.
  3. Driedubbel glas: dacht je dat HR++ glas jou de beste isolatie levert? Dan dien je eens kennis te maken met driedubbel glas. In tegenstellig tot HR++ glas beschikt driedubbel glas over drie glasbladen, waarvan de spouw telken met argongas gevuld is. Verwacht je wel aan een consequente kostprijs.

Wat is de prijs van hoogrendementsglas?

Zoals je al hebt kunnen vermoeden kan de prijs van hoogrendementsglas sterk variëren afhankelijk van de isolatiewaarde. Onderaan brengen we de verschillende richtprijzen even samen.

Soort beglazing Richtprijs per m²
HR+ glas € 75 tot € 80 per m²
HR++ glas € 85 tot € 90 per m²
HR++ + glas € 150 tot € 180 per m²

Niet enkel de isolatie zal echter een rol spelen in de totaalprijs. De prijs van de glaszetter (arbeidskosten, materiaalkosten,…) evenals de grootte van de ramen en het aantal ramen die geplaatst dienen te worden zullen een beslissende rol spelen. Voor de beste prijs vraag je best offertes van verschillende raamspecialisten uit je regio. Zo voorkom je alvast voorrijkosten te betalen en bespaar je ook nog eens zo’n 30% op de eindfactuur. Vergelijken is dus de boodschap!

Bron : https://www.ramen-deuren-gids.be/