Dakgoten in verschillende soorten en materialen

Wie zijn woning tot in de puntjes wil afwerken, kiest voor een dakgoot met stijl. Dakgoten zijn dan ook verkrijgbaar in allerlei soorten en materialen.

Welk materiaal voor je dakgoten?

Dakgoten zijn beschikbaar in verschillende materialen. Deze verschillen vooral naargelang hun prijs en levensduur.

PVC

Dakgoten van PVC zijn makkelijk te installeren en hun prijskaartje is aantrekkelijk. Helaas gaan ze niet erg lang mee. Zo hebben felle temperatuurwisselingen een nadelige invloed op dakgoten van PVC. Daarnaast kunnen PVC dakgoten verslappen en verkleuren. Als je dakgoot van PVC stuk is, kan je die maar beter meteen vernieuwen.

Zink

Hoewel zink een sterk materiaal is en lang meegaat, kunnen zinken dakgoten na een lange periode toch zwakke plekken vertonen. Dat komt omdat men de verschillen dakgootstukken aan elkaar soldeert. Aangezien een zinken dakgoot gemakkelijk gerepareerd kan worden, vormt dat echter geen enkel probleem. Extra pluspunt: zink is opgewassen tegen vorst.

Koper

Een koperen dakgoot vraag niet veel onderhoud. Net zoals een zinken dakgoot, wordt een koperen dakgoot aan elkaar gesoldeerd. De kans op lekkages is dus reëel. Hoewel koper pracht en praal uitstraalt, kan koper na enige tijd een groene glans krijgen.

Aluminium

In tegenstelling tot zinken en koperen dakgoten heeft een dakgoot van aluminium geen naden. Bijgevolg heeft deze dakgoot nooit een zwakke plek. Het prijskaartje van een aluminium dakgoot komt overeen met de prijs van een zinken dakgoot. Aluminium mag dan duurder zijn als grondstof, de installatie gaat veel vlotter. Tot slot voorkomt een afwerking met polyester aantasting door corrosie.

Roestvrij staal en polyester

Behalve PVC, koper, zink en aluminium, kan je ook kiezen voor een dakgoot van roestvrij staal of polyester. Roestvrij straal is net zoals aluminium opgewassen tegen corrosie. Dit materiaal vraagt niet veel onderhoud. Een dakgoot van polyester bestaat steeds uit één stuk, weegt niet veel, is stevig en verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Prijzen materiaal

PVC is ongetwijfeld de goedkoopste optie. Roestvrij staal is het duurst. Hieronder vind je een overzichtelijke tabel. De installatiekost is niet inbegrepen.

Dakgoot prijs

Materiaal Richtprijs
PVC Vanaf €15/m
Aluminium Vanaf €30/m
Zink Vanaf €30/m
Koper Vanaf €40/m
Roestvrij staal Vanaf €75/m
Polyester Vanaf €20/m

Dakgoten soorten

Naargelang je wensen heb je keuze uit verschillende soorten dakgoten.

Kilgoot en zakgoot: schuine dakvlakken

Als je dak over hellende dakvlakken beschikt die samenkomen, zal je dakwerker kiezen voor een kilgoot of een zakgoot.

Een kilgoot wordt op de doorsnede van beide dakvlakken geplaatst en leidt het water op die manier naar een lager liggende dakgoot. Zo worden lekkages voorkomen. Dit type dakgoot vraagt niet veel onderhoud, maar omvat een vrij ingewikkelde installatie. Als de dakgoot niet goed bevestigd wordt, kunnen er lekken ontstaan.

In tegenstelling tot een kilgoot, bevindt een zakgoot zich letterlijk tussen de twee dakvlakken. Omdat de goot het water van twee verschillende daken opvangt, is de goot vrij wijd. Dakwerkers plaatsen vandaag de dag echter zelden nog een zakgoot. De manier van huizen bouwen is dan ook veranderd. Een zakgoot stamt eerder uit de jaren 30 en 40 van de vorige eeuw.

Verholen dakgoot: ideaal voor dakkapel

Doordat een verholen goot subtiel in het dak wordt verwerkt, is hij nauwelijks te zien. Meestal camoufleren dakpannen haar aanwezigheid. Als je dak een dakkapel heeft, kies je best voor dit type dakgoot. Je dakkapel wordt dan niet ontsierd door een opvallende goot. Concreet wordt de verholen goot langs beide kanten van de dakkapel geplaatst. Zo kan regenwater vlotjes naar beneden stromen. Nadeel is dat dit type dakgoot niet zo makkelijk te bereiken is.

Mastgoot

Een mastgoot wordt gekenmerkt door zijn ronde vorm. Dankzij deze vorm wordt de kans op verstoppingen tot een minimum beperkt. Verder is een mastgoot vrij goedkoop, solide en makkelijk te installeren. Een mastgoot is ietsje kleiner van omvang en trekt daardoor minder de aandacht. Vergeleken met een bakgoot vraagt een mastgoot wel wat meer onderhoud.

Bakgoot

Bakgoten zijn niet rond, maar rechthoekig van vorm. Ze bestaan in aluminium, PVC, zink en roestvrij staal. Een bakgoot is in een mum van tijd geïnstalleerd, vraagt weinig onderhoud en kan je eenvoudig repareren. In vergelijking met een mastgoot, is een bakgoot niet zo flexibel.

Add a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *