Hoe waterverzachter installeren?

Een waterverzachter installeren is de ideale manier om komaf te maken met kalk- en hard waterproblemen. Daarnaast brengt zo’n toestel nog andere voordelen met zich mee zoals verminderde energiekosten en je huishoudtoestellen genieten van een langere levensduur.

De voordelen van kalkvrij water

Kalkvrij water heeft niets dan voordelen. Het is kostenbesparend, milieuvriendelijk en beter voor je huid en haren. Ook de smaak van het water gaat erop vooruit, je kleding zal langer meegaan en poetsbeurten zijn minder vaak nodig.

Kostenbesparend en milieuvriendelijk

Kalkvrij water is beter voor het milieu én beter voor je portemonnee. Deze voordelen gaan steeds hand in hand.

Om te beginnen zullen je huishoudelijke toestellen langer meegaan en zullen ze beter renderen. Hard water laat namelijk een kalklaagje achter op de verwarminselementen van je koffiezetapparaat, waterkoker en boiler. Dat kalklaagje zorgt ervoor dat je apparaten meer energie nodig hebben om dezelfde hoeveelheid water op te warmen. Met kalkvrij water maak je een einde aan deze inefficiëntie.

Daarnaast kan je dankzij kalkvrij water flink besparen op allerhande zeepproducten zoals douchegel, shampoo en waspoeder. Zeep werkt namelijk niet zo goed in hard water. Ook het zout voor je vaatwasser en anti-kalkmiddelen kan je voortaan in de winkelrekken laten staan. Wat een verademing voor je portemonnee en de natuur!

Aangenamer voor huid, haren, smaak en kleding

Dankzij kalkvrij water voelen je huid en je haren zachter aan. Zeker personen die last hebben van eczeem hebben veel baat bij kalkvrij water. Maar ook mensen zonder eczeem zullen minder gebruik moeten maken van hydraterende crèmes. Daarnaast heeft kalkvrij water een puurdere smaak en zullen de felle kleuren van je kleding langer intens blijven.

Kalkvrij water vergemakkelijkt het poetsen

Vuil hecht zich vast aan kalk. Kalkvrij water laat je oude kalkaanslag echter geleidelijk aan verdwijnen. Bovendien zal er geen nieuwe kalkaanslag ontstaan. Bijgevolg krijgen vuile deeltjes geen kans om zich ergens te vestigen en moet je minder frequent poetsen. Ook het wassen van je ramen, auto of fiets is voortaan een leuker werkje.

Installatieproces waterverzachter

Een waterverzachter installeren wordt sterk aanbevolen bij hard tot zeer hard water. Wanneer je van plan bent om zelf een waterontharder te installeren of de hulp inschakelt van een professional, zijn er verschillende zaken waarmee je rekening dient te houden.

1. Geschikte locatie

Beslis eerst waar de waterverzachter geïnstalleerd zal worden. Het toestel wordt vaak geplaatst in een berging, garage of badkamer.
Zorg er wel voor dat…

 • De waterverzachter zich niet te dicht bij een warmtebron bevindt.
 • Het water niet kan bevriezen.
 • Een elektriciteitsaansluiting in de buurt aanwezig is.
 • De waterverzachter waterpas staat.
 • Een afvoerpunt nabij is.
 • Het zoutvat makkelijk bereikbaar is. Deze moet regelmatig worden aangevuld.

2. Bypass (omleiding)

Een bypass is een omleiding die wordt gebruikt om de waterverzachter uit te schakelen zonder de watertoevoer te onderbreken. Dit zorgt ervoor dat onverzacht leidingwater beschikbaar is wanneer je dit wenst om bijvoorbeeld de tuin te sproeien.

3. Waterverzachter

De waterverzachter heeft 2 aansluitingen: de aanvoerslang  en de retourslang. Sluit als eerste de aanvoerslang aan op de bypass. Daarna moet de retourslang vanuit de waterverzachter via de bypass naar de leidingen worden gebracht.

4. Afvoer

Het aansluiten van de afvoer is noodzakelijk voor het schoonmaken of regenereren van de waterverzachter. Tijdens dit proces spoelt er zout water door de harscilinder en ontstaat er afvalwater. Het afvalwater kan wegvloeien dankzij de aansluiting op de riolering.

Sluit de afvoerslang aan op de waterverzachter en sluit de afvoerslang vervolgens aan op de rioleringsaansluiting.

Belangrijk is om steeds gebruik te maken van een sifon tegen rioolgas en ontploffingsgevaarlijke gassen. Plaats de sifon tussen de afvoerbuis en afvoerslang.

5. Overloop

De overloopaansluiting zorgt ervoor dat overtollig water weg kan wanneer er een probleem is. Koppel deze overloopslang aan de afvoer van de riolering.

6. Waterverzachter inschakelen

Nu is het tijd om het toestel te starten. Doe hiervoor volgende handelingen stap voor stap.

 • Open de bypasskraan.
 • Sluit zowel de aanvoerkraan als afvoerkraan af.

Spoel het volledige circuit, het is mogelijk dat de leidingen lucht bevatten.

 • Open een aftapkraan.
 • Sluit de bypasskraan en de druk verdwijnt.
 • Open de aanvoerkraan en open gelijktijdig langzaam de afvoerkraan.
 • Zorg ervoor dat het waterniveau van de waterverzachter 1 cm boven het zoutniveau stijgt.

Waterverzachter installeren: wat is de kostprijs?

 • De kostprijs van een waterverzachter is afhankelijk van het type toestel dat je wenst aan te schaffen:
  • mechanische waterverzachter: +/- € 750 tot € 1.000
  • elektronische waterverzachter: +/- € 1.000 tot € 1.500

Denk eraan dat een goedkope waterverzachter doorgaans minder kwaliteitsvol is en minder lang meegaat. De aankoop van een waterverzachter mag dan een wel een investering zijn, vele andere kosten kan u uitsparen.

 • De prijs van een onderhoudsbeurt bedraagt al snel € 60

Reken op een totaalprijs tussen € 1.000 en € 2.000 met installatiekosten inbegrepen. (gebaseerd op het gemiddeld waterverbruik van een gezin van 4 personen)

Waterverzachter installeren: vakman vs. doe-het-zelf

Vind je een waterverzachter installeren wat te complex? Simpel! Laat het over aan een vakman en vraag vrijblijvend een offerte aan. Een installateur bespaart u heel wat kopzorgen omwille van de juiste kennis en ervaring waarover hij beschikt. Laat professioneel een waterverzachter installeren en vermijd hoge herstellingskosten door mogelijke fouten die opduiken door het toestel zelf te installeren. Daarnaast verkrijgt u aangepast advies en een prijs op maat van uw huishouden.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *