Onderhoud schoorsteen: belang en prijs schoorsteenvegen

Een regelmatige schoorsteenreiniging komt niet alleen je portemonnee, maar ook je gezondheid ten goede. Door een goed onderhouden schoorsteen voorkom je oplopende kosten en andere risico’s. Kom hier te weten waarom schoorsteenvegen belangrijk is en wat het gemiddeld kost om een schoorsteenveger in te huren.

Waarom is een schoorsteenveger nodig?


Aan een regelmatige onderhoudsbeurt zijn enkel voordelen verbonden en in sommige gevallen is schoorsteenvegen zelfs verplicht. Indien je schoorsteen aangesloten is op de centrale verwarming is schoorsteenvegen door een erkend technicus ieder jaar wettelijk verplicht wanneer het verwarmingstoestel werkt op brandstof of stookolie. Bij een toestel op gas voldoet een tweejaarlijkse onderhoudsbeurt.

Daarnaast wordt schoorsteenvegen vaak opgelegd door je verzekeraar omdat jaarlijks +/- 3.500 woningbranden ontstaan in de schouw. In dat geval betaalt de verzekeraar de schadeclaim alleen uit wanneer je een attest van een erkend schoorsteenveger kan voorleggen.

Je hebt baat bij schoorsteenvegen omdat je bij een vuile schouw het risico loopt op een…

  • Schouwbrand – De roetdeeltjes en ander vuil die achterblijven in de pijp vormen na verloop van tijd een brandbare massa (= creosoot), het risico is groter wanneer je verwarmingstoestel verouderd is. Je schouw laten herstellen na een brand, kost al gauw € 450. Voor de herstelling is een tubering nodig, een inox rookkanaal dat in het oude wordt geschoven zodat roet en vuil niet kunnen achterblijven.
  • CO-vergiftiging – De achtergebleven roetdeeltjes en ander vuil vermoeilijken de doorgang voor verbrandingsgassen om de pijp tijdig te verlaten of de gassen komen weer in de kachel of de haard terecht.

Een regelmatige onderhoudsbeurt kan dus veel ongemakken vermijden en is tevens milieuvriendelijker en goedkoper omdat er dan efficiënter gestookt wordt. De kans op defecten wordt dan kleiner.

Wat kost schoorsteenvegen gemiddeld?

De gemiddelde prijs schoorsteenvegen is afhankelijk van verschillende factoren. Toch doe je er goed aan om vooraf een duidelijke afspraak te maken over de prijs, dan weet je al wat je te wachten staat. Zo is de kostprijs onder meer afhankelijk van het aantal rookkanalen, afstand, de vervuilingsgraad en mogelijke vogelnesten die verwijderd moeten worden.

  • Rookkanaal – 1 rookkanaal kost tussen € 50 en € 100, meerdere rookkanalen laten reinigen is doorgaans voordeliger.
  • Stooktoestel inclusief schoorsteen – Een controle en een volledige reiniging van het stooktoestel en de schoorsteen door een erkend technicus kost tussen € 75 en € 150.
  • Vervoerskosten – Deze bijkomende kosten zijn afhankelijk van woonplaats en de afgelegde afstand, vaak € 0,5/km.
  • Vogelnesten – Voor het verwijderen van vogelnesten betaal je € 75, in combinatie met een schoorsteenreiniging. Je kan kiezen voor een rooster zodat je in de toekomst niet meer te maken krijgt met vogelnesten. De kostprijs van een rooster bedraagt € 75.

Aangezien een schoorsteenreiniging niet eenmalig moet gebeuren, is het geen slecht idee om een onderhoudscontract te overwegen. Hierbij zijn verschillende prijzen mogelijk, afhankelijk van de firma, maar de kost per reiniging ligt dan waarschijnlijk lager.

Een privéwoning die ouder is dan 10 jaar geniet bovendien in het Vlaams Gewest van een verlaagd btw-tarief van 6%.

Merk je dat je schoorsteen goed onderhouden is, maar toch niet optimaal werkt en slecht trekt? Als het schoorsteenvegen onvoldoende is, dan is er mogelijk een ander probleem. Laat dan best een camera-inspectie uitvoeren. De interne controle zal klaarheid geven of er al dan niet lekken, barsten of scheuren aanwezig zijn. Hiervoor betaal je zo’n €100. Lekken kunnen in de toekomst makkelijk vermeden worden door je schoorsteen te laten impregneren waarbij een waterdichte laag op de schoorsteen wordt aangebracht.

Offerte schoorsteenveger op maat

Bespaar op je energiefactuur en schenk aandacht aan je gezondheid door beroep te doen op een schoorsteenveger. Ben je benieuwd naar een aangepaste prijs die rekening houdt met jouw noden? Vraag dan nu vrijblijvend een offerte aan. Door te kiezen voor een vakman uit de buurt ben je zeker van een correcte uitvoering van de werken. Vergelijk en kies voor de schoorsteenveger met de beste prijs.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *