Inloopdouche plaatsen: mooi, maar ook betaalbaar?

In de badkamers van vandaag zijn inloopdouches een echte trend. Een inloopdouche straalt klasse uit en is comfortabel, maar welk prijskaartje hang aan deze luxe vast? Het is alleszins onderhoudsvriendelijker dan een douchecabine. Bij een inloopdouche is er geen opstapje aanwezig waardoor de douche- en badkamervloer in elkaar overlopen zonder drempel. Dit is vooral gemakkelijk en veilig voor ouderen, kinderen en rolstoelgebruikers. Dankzij een inloopdouche blijft het temperatuurverschil tussen de douche en de badkamer beperkt. Maar hoe een inloopdouche plaatsen?

In dit artikel lees je meer over het plaatsen van een inloopdouche en het geeft je een idee over de totale kostprijs om een inloopdouche te plaatsen.

Inloopdouche plaatsen: gemiddelde prijzen

De totaalsom bedraagt al snel € 3.500 exclusief btw voor een standaard inloopdouche van 90 cm op 1,2 m waarbij de materiaalkeuze vrij beperkt is. Bij deze totaalsom gaan we ervan uit dat de benodigde leidingen reeds aanwezig zijn.

Naargelang de opties en gebruikte materialen kan de prijs veel hoger komen te liggen. Zelf een inloopdouche installeren? Dit komt natuurlijk een pak goedkoper uit, maar het vraagt behendigheid en is dus niet voor iedereen weggelegd. Daarnaast vraagt het doe-het-zelven ook wat voorbereiding voordat je aan het installeren kan beginnen.

Omdat er toch wat bij komt kijken is het aangeraden om beroep te doen op een professionele badkamerspecialist. Je wil natuurlijk niet dat je badkamervloer onder water staat na het douchen omdat de waterdichtheid niet goed zit.

  • Tegels – € 30 per m²: Voor de douchebekleding zijn er meerdere mogelijke materialen. Vaak kiest men voor tegels, groot of kleine mozaïekstenen.
  • Douchewand – € 100 – €1.000: Wandpanelen in glas of kunststof en waterdichte pleisters zijn andere mogelijkheden in plaats van tegels. Een glazen douchewand geeft een ruimtelijk gevoel en zorgt voor meer lichtinval. Met een douchewand voorkom je rondspattend water.
  • Douchegoot – € 225 – € 550: Je hebt de keuze uit vele soorten roosters in roestvrijstaal met verscheidene designs. Een onderbouw in roestvrij staal is niet enkel duurzaam, maar ook hygiënisch. Kies voor een betegelbare afdekking als discreet alternatief waarbij deze geïntegreerd wordt in het tegelpatroon.
  • Douchebeslag – vanaf € 200: Naast de standaard douchekop, maak je een inloopdouche helemaal compleet met een regendouche. Denk je aan het milieu en het waterverbruik? Overweeg een spaarkop waarmee je tot 13l/minuut kan besparen. Douchebeslag kan zowel in roestvrij staal als in chroom. Met een thermostatische kraan stel je eenvoudig de gewenste temperatuur in. Dit comfort heeft een hogere prijs dan een handmengkraan met 2 draaiknoppen.
  • Glazen deur – vanaf € 500:  Een inloopdouche kan perfect zonder deur, toch zie je vaak exemplaren met een glazen deur. De deur moet sowieso uit veiligheidsglas bestaan, voor de kleuren en materialen is er een uitgebreid aanbod: mat, spiegelglas, kalkwerend enzovoort. Vanzelfsprekend gaat een grotere deur gepaard met een hogere prijs.
  • Bouwmaterialen en installatie –  € 2.000: Het plaatsen van een inloopdouche vraagt een hoop werk. Eerst moet de chape gegoten worden en moeten tegels verlijmd en gevoegd worden. Daarnaast is het zeer belangrijk om de douche waterdicht te maken. De grootste kost die aan je nieuwe douche verbonden is, is het laten installeren door een vakman.

Inloopdouches: wat zijn de mogelijkheden?

Volgens de strikte definitie spreek je enkel van een inloopdouche wanneer er een doorlopende tegelvloer is, dit wil zeggen dat de douchetegels hetzelfde zijn als de rest van de badkamervloer. Met een douchebak of -bodem op de zelfde hoogte als de vloertegel bekom je hetzelfde effect van een inloopdouche. Een andere mogelijkheid is het betegelen van de douchewand en -vloer, ongeacht de vloerbedekking van de rest van de badkamer.

Aandachtspunten

  • Een inloopdouche plaatsen kan zowel bij nieuwbouw als renovatie. Voor de renovatie moet men de huidige vloer (dekvloer) uitbreken of de volledige badkamervloer verhogen.
  • Afmetingen kunnen zelf bepaald worden naargelang de beschikbare oppervlakte. Een douche op maat zal duurder uitkomen dan een standaardformaat.
  • Om comfortabel te kunnen douchen moet een inloopdouche minstens 1,2 m diep zijn en 90 cm breed.
  • Zorg dat het hoogste punt van de afvoerleiding onder het vloerniveau blijft.

Inloopdouche plaatsen: hoe lang duurt het?

Het plaatsen van een complete inloopdouche kan in 1 dag gebeuren. Een inloopdouche met losse onderdelen vraagt meer tijd, maar je kan alles tot in de puntjes zelf kiezen rekening houdend met persoonlijke voorkeur en het beschikbare budget. Er moeten dan meerdere werkzaamheden gebeuren zoals tegelwerk en wand plaatsen.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *